Malzemeler
2 L. Efeler Çiftliği sütünü çelik bir tencerede orta ateşte pişirmeye başlayın ve üzeri köpük köpük olunca tahta bir kaşıkla karıştırarak havalandırın. Havalandırma sonrasında 82 dereceye gelen sütü ocaktan alın. Böylelikle sütü kaynatmadan pastörize etmiş olursunuz. Kefiri mayalayacağınız cam, toprak ya da seramik bir kaba kaynayan sütü boşaltın ve mayalanması için en uygun sıcaklığa, yani oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
Mayalama işlemi için kefir mayasından (1 L. süt için 1 ceviz tanesi kadar) uygun ölçüde alarak oda sıcaklığındaki süte ilave ederek iyice karıştırın. 24 saat oda sıcaklığında ışık görmeyen bir dolabın içerisinde bekletin. Pürüzsüz bir doku için 12 saatten sonra bir iki defa kapağını açıp karıştırabilirsiniz. Olan kefiri bir cam şişeye aktarın ve buzdolabında muhafaza edin.
Tane kefir mayası kullandıysanız, kefirinizi süzdükten sonra içinden tane kefirleri ayırarak tekrar kullanım için temiz suyun içerisinde buzdolabında saklayabilirsiniz.